한국 식당에선 언제든지 무료로 리필 가능해요! 이게 신기할줄이야~In Korean restaurants, you can get free refills anytime! I never thought this would be surprising!

 

 

계속 한국에서 태어나고 자라서 외국인들에게 "이게 신기해?낯설구나?" 느꼈던게 몇가지 있었어요.

그 중 하나가 바로 반찬인데 대부분의 식당에서 메인으로 주문한 음식 외에 놔주시는 반찬들은 
"이모 이것 좀 더주세요~~" 하면 주거든요.

 

예전에 일본갔을때 너무 많이 느꼈어요.아...이것도 돈을 받는구나!

 

한국의 정이 참 대단하다 라는 생각을 새삼하게되더라구요.

 

 

Having been born and raised in Korea, there have been moments when I was surprised to realize that certain things are unfamiliar or surprising to foreigners.

One of those things is side dishes. In most Korean restaurants, the side dishes that come with your main order can be refilled simply by saying, "Excuse me, can I have some more?", and they’ll bring them to you.

I really felt the difference when I visited Japan. That’s when I realized, "Oh… you have to pay for this too!"

It made me appreciate once again how warm and generous Korean hospitality truly is.

 

대패삼겹살 한상차림

 

 

고깃집에가면 기본적으로 상추나 곁들일 쌈장 김치 등은 기본으로 나오고 가게마다 다르지만 양파나 버섯 고사리 콩나물등을 같이 구어먹기위해 주시는데 이런것도 "더 주세요" 하면 주시거든요. 물론 요즘엔 추가금을 받는곳도 생겨나고 있지만 기본적으로 오래된 식당들은 원래부터 그랬으니 쭉 그대로 무료로 더 주십니다.

계란찜이나 된장찌개도 시키지 않아도 주는곳도 많아서 놀라실 수 있을거 같네요^^

 

어떤곳은 셀프코너로 운영되고 있어서 자신이 원하는 만큼 가져가서 먹을 수 있고 이 또한 다른 비용은 발생하지 않습니다.

 

그리고 외국에선 일상인 팁 문화가 없기 때문에 "많이 먹었으니 팁을 줘야겠지?" 라는 생각은 안하셔도 됩니다.

그저 "너무 맛있었어요!" 한마디면 마음이 녹아버리는 정 많은 한국 사람이기 때문이죠!

 

At Korean barbecue restaurants, it's common to receive lettuce, ssamjang (dipping sauce), and kimchi as part of the meal. Depending on the restaurant, you might also get onions, mushrooms, gosari (fernbrake), or bean sprouts to grill along with the meat. And if you ask, "Can I have some more?", they’ll usually bring you extra for free.

Of course, some places have started charging for additional portions, but many older restaurants still follow the tradition of offering free refills as they always have.

You might also be surprised to find that some restaurants serve steamed eggs or doenjang jjigae (soybean paste stew) for free, even if you didn’t order them.

Some places even have self-service stations, where you can take as much as you want, and there’s no extra charge for this either.

And since Korea doesn’t have a tipping culture, you don’t need to think, "I ate a lot, so I should leave a tip."

A simple "It was so delicious!" is more than enough to warm the hearts of Koreans, who take pride in their hospitality.

 

셀프코너에서는 마음껏 가능하지만 남기지 않기로해요.
셀프코너 음식물 남기면 벌금인곳이 많으니 먹을만큼만!

 

 

 

이렇게 보면 고기먹을때 야채 참 많이 먹는거같네요

 

 

나에게 와준 손님에게는 대접한다는걸 중요하게 생각하는 한국인이기 때문에 맛있게 먹어주고 칭찬해 주면 그것보다 더 비싼값을 치루는건 없다고 생각해요. 더군다나 외국 손님이 와서 엄지척을 해준다면 그것보다 더 뿌듯한 일이 있을까요?

한국인에게 자부심을 느끼게 해줄 정도로 인심 좋은 식당들이 참 많아요.

회를 파는곳에서 기본찬으로 나오는것들도 따로 더 주시는 경우도 있고, 칼국수나 순대국 설렁탕 같은 메뉴를 먹다 국물이 조금 더 필요할때 말씀드려도 국물을 더 주시는 경우도 있어요. 심지어 면 사리를 더 주는 경우도 있으니 대단하죠?

 

 

Koreans place great importance on hospitality and treating guests well. If a customer enjoys their meal and gives compliments, that alone is considered more valuable than any extra payment.

And just imagine—if a foreign guest gives a thumbs up, what could be more rewarding than that?

There are so many generous restaurants in Korea that make locals feel proud of their culture.

At sashimi restaurants, for example, side dishes are sometimes refilled without extra charge. If you're eating kal-guksu (hand-cut noodles), soondae-guk (blood sausage soup), or seolleongtang (ox bone soup) and need more broth, many places will gladly bring you more.

Some restaurants even offer extra noodle servings for free, which is truly incredible, isn’t it?

 

 

낙지전문점 이였는데 미나리까지 푸짐하게 나옵니다.

 

 

 

한국으로 여행오시거든 넉넉한 사이즈의 바지를 입고오시길 바랍니다.

너무 배불러서 숨쉬기 힘들지 모르니까요.

어떤 나라는 물도 돈을 받는곳이 있던데 이만하면 한국에 안 올 이유가 없죠?

 

If you're traveling to Korea, make sure to bring loose-fitting pants.

you might find it hard to breathe from eating so much!

Some countries even charge for water, but with all the generous portions and free refills in Korea,

why wouldn’t you want to visit?